Cat trebuie sa dormi in functie de varsta si ce boli cauzeaza lipsa somnului? Ai grija la nr. 6

Importanta odihnei pentru sanatatea noastra este cunoscuta de toata lumea. Stim cu totii ca trebuie sa ne odihnim pentru a putea fi eficienti si pentru a ne putea duce sarcinile la bun sfarsit fara niciun fel de problema. Somnul este si mai important pentru persoanele care sufera de afectiuni cronice. Un lucru pe care ar trebui sa-l stim este numarul de ore de odihna recomandat. Este important sa intelegem ca nu exista o recomandare standard intrucat odihna trebuie adaptata la organismul fiecaruia.

Totusi, specialistii spun ca atunci cand cuantificam orele de somn, trebuie sa luam in considerare si puiul de somn din timpul zilei, chiar daca este de numai 30 de minute. Ceea ce este general valabil atunci cand discutam despre odihna este ca lipsa somnului cauzeaza grav sanatatii si, astfel, pot aparea diabetul, boli de inima, cancer si asa maideparte.

Cat trebuie sa dormi? Necesarul de ore de somn variaza in functie de varsta, iar ultimele recomandari stabilesc durata optima diferentiind mai bine intre mai multe grupe de varsta. Recomandarile privind necesarul de somn au fost elaborate si publicate de National Sleep Foundation in urma analizei sistematice a studiilor stiintifice existente si consultarilor cu medici si specialisti din mai multe domenii.

Astfel, durata recomandata de somn pentru copii a fost diferentiata pe sase categorii de varsta: nou-nascuti (varsta de la 0 la 3 luni) durata recomandata de somn a fost restransa intre 14 si 17 ore, anterior era intre 12 si 18 ore; sugari (intre 4 si 11 luni) intervalul de somn recomandat este de 12 – 15 ore, anterior intre 14 si 15 ore; copii mici (1 – 2 ani) durata de somn recomandata intre 11 si 14 ore, anterior 12-14 ore; prescolari (de la 3 la 5 ani) intre 10 si 13 ore de somn pe zi, anterior intre 11 si 13; copii scolari (intre 6 si 13 ani) necesarul recomandat este de 9 – 11 ore, anterior 10-11 ore; adolescenti (varsta intre 14 si 17 ani) durata de somn recomandata intre 8 si 10 ore, anterior 8,5 – 9,5 ore

In cazul adultilor, noul ghid introduce doua categorii noi: tineri si varstnici. Pentru tineri (18 – 25 ani) se recomanda intre 7 si 9 ore de somn, adultii (26 – 64 ani) intre 7 si 9 ore de somn pe zi, iar pentru persoanele trecute de 65 de ani sunt considerate suficiente 7-8 ore de somn. Chiar daca recomandarile actuale pentru tineri si adulti sunt identice in valori absolute, distinctia intre aceste doua categorii ar putea orienta cercetarile viitoare, in special in privinta studentilor. Este foarte important sa deprindem obiceiuri sanatoase care sa ne permita sa ne odihnim. Mai jos va prezentam cateva motive pentru care trebuie sa acordati o foarte mare atentie obiceiurilor voastre legate de somn:

Depresia. Persoanele care sufera de depresie fie dorm foarte mult, fie se lupta cu insomnia. Somnul in exces sau somnul insuficient amplifica depresia. Durerile de cap. Lipsa de somn cauzeaz aparitia durerilor de cap si blocheaza neurotransmitatorii cum ar fi serotonina – hormonul fericirii – sa ajunga la creier. Diabetul. Dormitul in exces favorizeaza diabetul de tip 2 intrucat reduce capacitatea corpului de a procesa glucoza.

Dureri de spate. Dormitul in exces este echivalent cu lipsa de miscare si inactivitate care cauzeaza dureri de spate, dureri ale articulatiilor si rigiditatea muschilor. Obezitate. Dormitul in exces incetineste metabolismul care, in loc sa utilizeze energia, o va stoca sub forma de grasime. Boli ale inimii. In urma catorva studii de specialitate s-a constatat ca persoanele care dormeau aproximativ 11 ore pe noapte au dezvoltat un risc mai mare de boli ale inimii fata de persoanele care dormeau 8 ore.

Dormiti in general prea mult? Iata ceea ce trebuie sa faceti pentru a scapa de acest obicei nesanatos… Stabiliti un program de somn si respectati-l. In functie de stilul vostru de viata, stabiliti–va propriul program de somn. In plus, se recomanda sa nu aveti niciun dispozitiv aprins pe langa voi. Faceti yoga si meditati.

Dus. Faceti un dus rece de fiecare data cand va este somn. Va veti trezi imediat. Faceti sport dimineata. Daca vreti sa va incepeti ziua cu un tonus activ si plin de energie, faceti miscare dimineata cand va treziti. Beti apa. Pentru o buna hidratare, beti un pahar de apa calduta in fiecare dimineata imediat ce va treziti. Daca vi se face somn in timpul zilei, beti un pahar de apa. Mentineti–va motivati. Gasiti–va o activitate care sa va capteze interesul si sa va tina trezi. Nu va culcati ca sa scapati de plictiseala sau de viata in general.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *